Enkhuizen

De tuin van Wil Groot, Grootebroek

Als je bij Wil Groot aanbelt, ontmoet je altijd een gezellige, enthousiaste en vrolijke vrouw. Met een hartelijke lach laat ze weten blij te zijn dat we er weer zijn. En natuurlijk loopt ze graag mee door de tuin. De tuin is een verlengstuk van haarzelf. Het valt op door de kleine zelfgemaakte natuur­ornamenten. Het begint al bij de voordeur. Op­vallende decoratieve pompoenen liggen daar op goed gekozen plekken als kleuraccent tussen de voorgevelbeplanting. Wil is trots op haar gras, dat ziet er ook goed uit, alhoewel het hier en daar vooral in de zijtuin wordt overruled door slaapkamergeluk. Slaapkamergeluk is een laagkruipend plantje, dat in de tuin van Wil goed gedijt. Het plantje laat zich niet gemakkelijk tegenhouden. Wil vindt het toch niet zo storend. In de brede zin van het woord moeten we slaapkamergeluk ook altijd koesteren. Natuurlijk staan we stil bij het takkenmonument met zijn plantjes erdoor verweven. Het staat er pontificaal midden in het gras. Wil heeft iets met oude takken. Ze ziet er iets moois in en met haar handen maakt ze er door opstelling en vormgeving iets kunstzinnigs van. Overigens lopend door de tuin zien we meer zelfgemaakte kunstzinnigheden, verdeeld over het terras en de tuin. Creatief als ze is met bloemen en plantjes, verwerkt in oude natuurlijke materialen maakt het bijzonder. Het maakt de tuin erg persoonlijk. Ze geniet ervan. De borders staan vol met bloeiende hees­ters, groot en klein, vroeg en laat bloeiend en in kleur divers. Tegen de zijkant van het huis een opvallende bonte Hedera. De tuin van Wil ligt voor, naast en achter haar huis. Aan de zijkant grenst het tegen beplanting van de gemeente.

Wil maakt zich zorgen over het groenonderhoud van de gemeente. Als deze beplanting te hoog en te dominant wordt, doet het inderdaad afbreuk aan de tuin van Wil.

We feliciteren Wil met de 4e prijs in categorie B met 177,8 punten

 

De tuin van Piet en Annie Schouten, Grootebroek

De voortuin van Piet heeft dit jaar een renovatie ondergaan. De grote taxushaag in de voortuin, die een scheiding vormde als erfgrens met de ge­meente, is verwijderd. De strook voor de haag heeft Piet in adoptie en onderhoudt het als zijn tuin. Deze haag werkte storend om dit gebied in balans te brengen als één geheel. Nu, na de ver­wijdering, heeft Piet dit heringericht met passende beplanting.

Heel opvallend staat de palmboom, de Trachy­carpus fortunei, als markant middelpunt voor het huis. Daar omheen heeft Piet zijn favoriete kruidachtigen staan. Salvia’s in allerlei soorten, kleuren en maten. Vanaf de weg duidelijk te zien. In de tweede helft van het jaar het meest opvallend.

In de achtertuin loopt een pad rond de tuin, zodat alles goed bereikbaar is. Ook loopt het pad naar zijn kas, die bijna op een onzichtbaar plaats staat. Hier staan de vaste planten voor de opkweek. Gezien het royale aantal is, ondanks de flinke ruimte die Piet heeft, de tuin te klein om ze allemaal een plekje te geven.

Bij de laatste keuring stond de Amerikaans trompetboom volop in de bloei. De weten­schappelijke naam is Campsis radicans tagliabuana ‘Madame Galen’. Dit is bijna een hele zin. Wat is die mooi. Het nadeel is dat deze klimplant na de bloei direct zijn oude bloemen laat vallen. Het is een doorbloeier, dit betekent dat deze massabloeier over een langere periode zijn nieuw gevormde bloemen laat zien. Bij Piet hangt hij over het terras. Dit houdt ook in dat zijn vrouw Annie, om het terras schoon te houden, iedere morgen de uitgebloeide bloemen bij elkaar mag/moet vegen.

De tuin van Piet is door zijn vormgeving en kleur­rijkheid een verrassende tuin, met in de verte de kerktoren die boven de beplanting uitsteekt. Er is veel te beleven. Het onderhoud is fantastisch.

We feliciteren Piet en Annie met de 3e prijs in categorie B met 184,5 punten.

 

De tuin van Jan en José Bakker,  Wervershoof

Als je voor de keuring bij Jan aankomt, zijn het eerste wat opvalt de enorme geschoren coniferen die langs het oprijpad staan. Een enorm werk om die elk jaar weer goed geschoren te krijgen, maar ook dit jaar is het weer prima gelukt. Je voelt je meteen welkom.

Een mooi contrast zijn de hortensia’s die er tussen­in staan.

Jan werkt graag in de tuin, her en der staan nieuw uitgekozen planten, bijzondere die allemaal hun plekje nog moeten verdienen.

Langs het terras aan de achterzijde staat een grote vijgenboom die wordt geleid, en nog even en dan zijn de vruchten rijp voor consumptie.

Bij het tweede terrasje aan de westkant valt de Muehlenbeckia op, die de plantenbak aan de zijkant overgroeit. Deze bodembedekker met zijn kleine blaadjes zie je helaas nog weinig, terwijl het effect zo verrassend kan zijn. Ook de Passiflora doet zijn best tegen de voor­gevel, en een druivenstek probeert zich er tussen te wurmen.

Een van de grote bomen aan de voorzijde heeft een hevige storm niet overleefd, en de beplanting die eronder staat heeft nu de kans tot volle wasdom te komen en groeien naar het nieuwe licht. Natuurlijk onder deskundige begeleiding van Jan.

We feliciteren Jan en José Bakker met de 2e prijs in categorie B met 187,3 punten

 

De tuin van Chris Vahl,  Venhuizen

Bij de laatste keuring bij Chris werden we eerst uitgenodigd om door zijn kasje te lopen. Hierin staat Chris zijn cactusverzameling. Natuurlijk had hij een aantal exemplaren staan dat exotisch mooi in bloei stond. Chris heeft overal een praatje bij. Hij leeft met zijn planten.

De tuin zelf is in twee gedeelten. In de eerste ge­deelte is zijn vijver met daar omheen de heesters en vaste planten. Iedere plant staat op zichzelf en komt daardoor mooi in volle glorie uit.

Het onderhoud bij Chris is belangrijk. Dat is te zien en te merken. Als tijdens de bezichtiging iets niet deugt naar zijn zin (bijvoorbeeld een vergeten doorgeschoten distel) kan hij het niet nalaten het direct aan te pakken. Het ziet er fantastisch verzorgd uit.

De tuin wordt ook opgeleukt door de hobby van zijn vrouw. Zij is beeldend kunstenaar en kan van speksteen mooie sierelementen maken. Vele kunstwerken daarvan hebben een plekje in de tuin. Het maakt de tuin fraaier en verrassender.

In de achtertuin zijn er zorgen over de Buxus­hagen. De Cydalima perspectalis zit er in. Beter bekend als de buxusmot. Deze mot slaat overal toe. De rupsen met zijn dikke zwarte en witte strepen vreten in het voorjaar al aan de bladeren. De plaag is bijna in iedere tuin merkbaar. De Buxus, die de rozenperken van Chris markeren, laten ook al licht­bruine verkleuringen zien. Een rampjaar. De rozen zelf staan er glorieus bij.

Teruggekomen op het terras achter het huis hangen daar de trossen met druiven. En in de garage ruikt het naar zelfgemaakte vlierbessenwijn.

De andere activiteit van Chris, meedoen aan de Nijmeegse vier­daagse, ging dit jaar niet door. Maar Chris heeft zich, denken we, evengoed niet verveeld.

We feliciteren Chris met de 1e prijs in categorie B met 199,6 punten.