Enkhuizen

 De tuin van Simon en Marjolein Vriend,  Andijk

 Midden in het landschap tussen Andijk en Boven­karspel ligt de tuin van Simon en Marjolein Vriend. Een lieflijke boerderij met eromheen een groot stuk land. De tuin die hier is aangelegd bestaat uit twee delen. De tuin om de boerderij heen is omzoomd met borders, gevuld met bomen, heesters en vaste planten.

Aan het terras aan de achterzijde staan diverse potten met onder andere Agapanthus en knol­begonia. Een fleurig geheel met het uitzicht richting Bovenkarspel is fenomenaal.

De bomensingel heeft ook de functie van windvanger, het kan er flink tekeer gaan op de open vlakte.

Het tweede deel van de tuin is een uitgestrekt grasveld met daarin rechthoekige beplan­tingvakken. De beplanting hierin varieert en heeft moeite met de soms extreme weersomstandigheden. Aan de voorzijde vallen de bloemen van Allium christophii op, die als een erehaag de voordeur presenteren. Een hele opgave om het onderhoud van deze tuin op een aanvaardbaar peil te houden. Simon en Marjolein zijn er ook dit jaar weer aardig in geslaagd.

We feliciteren Simon en Marjolein met de 6e prijs in categorie C met 156,0 punten

 

De tuin van Bob en Annie Nieuweboer,  Wervershoof

Zoals op de foto is te zien, is de tuin van Bob en Annie een groene oase aan de Dorpstraat in Wer­vershoof. De automatische grasmaaier rijdt dage­lijks zijn rondje en de vruchtbare ondergrond doet de rest. De inmiddels groot geworden Abies nord­manniana - Kaukasische zilversparren - geven de aanblik naar het huis een extra dimensie.

Als we naar achter lopen, wordt de aandacht ge­trokken naar de vijver met koikarpers, een lief­hebberij van Bob. Hier zit hij zich ’s avonds met een sigaartje te ontspannen en te genieten, terwijl hij de karpers voert. En dat is te zien, want ze zien er goed verzorgd en patent uit. De omliggende beplanting is volgroeid en nu helemaal naar het zin van de eigenaar.

Een variatie van bloeiende vaste planten kom je in de hele tuin verspreid tegen, zoals Salvia en Geranium, en het onderhoud is zoals op de foto’s is te zien in goede handen bij Bob en Annie.

We feliciteren Bob en Annie met de 5e prijs in categorie C met 167,5 punten

 

De tuin van Danielle Voorn, Hoogkarspel

In deze tuin proef je gelijk de sfeer van een gezin met kinderen. Verrassende voorwerpen, waarmee de kinderen kunnen spelen en zich ontwikkelen, vallen op.

De zonnebank van palethout en de andere natuur­gemaakte speelmogelijkheden zijn voorbeelden. Maar ook de pruimenboom met zijn talrijke heer­lijke, rijpe vruchten die uitnodigend kijken van ‘pluk me’. Blijf daar maar eens van af!! (Is ons niet gelukt.)
Deze tuin is een mix van geordende tuininrichting met zijn gras en borders, met kleurrijke vaste planten en ruimte voor kinderplezier.

Deze ruime tuin voldoet met zijn netheidsuitstraling ruim­schoots aan de behoefte, gelet op de gezinssituatie. Alle ele­menten zitten er in.

We feliciteren Danielle met de 4e prijs in categorie C met 171,4 punten

 

De tuin van Klaas en Anneke Koomen, Oostwoud

Zoals op deze foto is te zien heeft ook de tuin van Klaas en Anneke ‘een wijde blick’. De walkant is dit jaar voor het eerst volledig beplant en dat geeft meteen een ander belevingseffect op de gehele tuin. Eenjarige asters, bodembedekkers en andere eenjarigen vullen de buxusvormen op en geven een verzorgde aanblik aan de Liederik.

 De vrouw des huizes heeft wat meer tijd voor de tuin, en dat is duidelijk merkbaar. Het onderhoud is tiptop en zelfs de eenjarigen van het vorig jaar zijn overgebleven en krijgen een nieuwe kans die ze met al hun energie aanpakken.

Het gazon wordt goed onderhouden en is nage­noeg onkruidvrij, complimenten.

Er zijn nog ideeën voldoende voor de toekomst en met een tuin met zoveel potentie gaat dat onge­twijfeld lukken

We feliciteren Klaas en Anneke met de 3de prijs in categorie C met 177,7 punten.

De tuin van Klaas en Boudien Dijkstra,
Meeweg 25A, Hem

Al jaren brengen wij een bezoek aan deze ‘Moorse’ tuin van Klaas en Boudien aan de Meeweg in Hem, en elk jaar staan we weer verbaasd over de overvloed aan prachtige rozen ‘Ingrid Bergman’, die Klaas in volle glorie weet te krijgen. Inmiddels weten we het wel: paardenmest. De baas hier heeft een eigen manier van tuinieren en bemesten, en dat werpt zijn vruchten af.

De heidetuin aan de voorzijde heeft door uitge­breide grondbewerking vooraf al jaren een voor deze contreien bijzondere aanblik.

Normaal zie je dit in West-Friesland niet. Klaas krijgt het voor elkaar, chapeau. In het voor­jaar sieren de kei­zerskronen en andere bol­gewassen deze tuin, ‘Fritil­laria imperialis’ is ook een gewas waar Klaas het goed mee kan hebben, Een tuin­man in hart en nieren, waarbij we ook zeker Boudien niet mogen ver­geten, die af en toe op strooptocht gaat in de tuin om er weer prach­tige bloem­werkjes van te maken. De tuin van Klaas en Boudien verveelt nog lang niet. We komen hier graag en genieten elk jaar weer.

We feliciteren Klaas en Boudien met de 2e prijs in categorie C met 180,4 punten.

 

De tuin van onderhoudsman Piet Groot, stichting Wings of Change

 Piet ziet ze vliegen aan de Schoolweg 4 in Andijk.Op de plaats waar roofvogels worden getraind en geshowd, zoals valken, gieren, uilen en haviken, heeft Piet zijn nieuwe vasteplantentuin gecreëerd. Ook hier maakt Piet zijn achternaam helemaal waar.

In zijn vorige woning had hij een ruim bemeten tuin met ontzettend veel rozen, vaste planten, heesters en bosplantsoen. En niet vergeten de vijver met zijn waterplanten en schildpadden.

In de nieuwe situatie kan Piet zijn energie weer helemaal kwijt.  Centraal in het vlieggebied van de vogels heeft Piet een vasteplantentuin. En natuurlijk ruim en flink bemeten. Tussen de volières met zijn imposante vogels brengt Piet met zijn planten kleur in die omgeving, wat zeker de gezelligheid en de sfeer, maar ook het sociale karakter van de stichting ten goede komt.
Er is te veel om de namen van de planten te be­noemen, vast staat dat het hele jaar door zijn onderhoudsgebied er aantrekkelijk uitziet.

Dit vraagt grote onderhoudsinspanning, zeker om de verschillende soorten gescheiden te houden en iedere plantengroep zijn eigen plek te geven. Piet draait zijn hand er niet voor om.

De openingszin (Piet ziet ze vliegen) is wel leuk bedacht, maar correct is het niet. Piet is trots op zijn bijdrage aan de kleurrijke inrichting. Zijn aandacht ligt zeker weten bij de planten. Goed sociaal bezig.

We feliciteren Piet en Wings of Change met de 1e prijs in categorie C met 188,5 punten.