Enkhuizen

De tuin van Hilda Lakeman, Wervershoof

Een echte gezelschapstuin is die van Hilda Lake­man in Wervershoof. Bij het binnenkomen aan de achterzijde worden we gewezen op een goud­kleurige heester, de Choisya ternata ‘Sundance’, of Mexicaanse oranjebloesem, een lievelingsplant van Hilda die een heerlijke aromatische geur afgeeft bij kneuzing en met witte bloemetjes bloeit. Ook lijkt het of hij licht geeft in de avond. Hij weerstaat drastische snoei. Een aanrader.

Via het terras waar de kwetsbare planten staan in verband met de afgelopen storm, komen we bij een mooi gazon, omzoomd met Hortensia’s en goed verzorgde vaste planten. De oude klimroos doet zijn best, maar een goeie snoeibeurt zal hem goed doen. Hilda tuiniert met veel plezier en vertelt er ook graag over. Het onderhoud is prima. Voordat we via het achterterras weer vertrekken, genieten we nog even van de Mexicaanse oranjebloesem.

We feliciteren Hilda met de 3e prijs in categorie A met 175,8 punten.

 

De tuin van Martien de Haan,  Lutjebroek

 In de kleine ruimte achter het woonhuis tuint Martien. Dat wil zeggen: daar heeft Martien een rijke opstelling van planten zodanig gesitueerd dat je niet kan vermoeden dat ze in pot staan. Wat je wel ziet zijn weelderige bloeiende en blad­planten, die er allemaal fris en fruitig bij staan. Deze plantenverzameling kweekt en verzorgt hij op zijn stukje land in Hoogkarspel. Als er een plant achter het huis uitgebloeid is of er minder aantrekkelijk uitziet, dan wordt die meegenomen en verwisseld met een andere plant uit Hoogkarspel. Het resultaat is het hele jaar door een goed ogende achtertuin. Altijd vitale planten, die zo zijn opgesteld dat het een oase van intieme rust is met bloemen die je aankijken en welkom heten.

Martien geeft zijn bijzondere planten een uniek podium, die hij natuurlijk met de mooiste kant naar voren richt. Ieder jaar komen er nieuwe plantensoorten bij.

De achtertuin is zo ingedeeld dat er op meerdere plaatsen zitmogelijkheden zijn. Vanuit elke hoek heb je optimaal zicht op zijn plantenrijkdom. Het is een bijzondere manier van tuinieren. Het vraagt veel zorg en tijd, zeker dit jaar met bijvoorbeeld water geven. En het trans­port naar Hoogkarspel vanwege de uitwisselingen met zijn potten en de verzorging daar.

Oude historische tuingereedschappen, alles met een verhaal, geëtaleerd aan de muur van de ber­ging geven ook iets extra’s aan zijn tuinruimte.
Al met al een kleine tuin met oog voor detail en genoeg te beleven.

We feliciteren Martien met de 2e prijs in categorie A met 199 m2.

 

De tuin van Jeanette Teunisz-Huver, Bovenkarspel

Een tuin in ontwikkeling, deze bescheiden besloten achtertuin aan de Hulft. De zorgvuldig gekozen beplanting bestaat hoofdzakelijk uit lage vaste planten en bodembedekkers, afge­wisseld met rozen en eenjarigen. Ook is te zien dat er veelvuldig gebruik gemaakt wordt van bol- en knolgewassen.

Het onderhoud is onberispelijk. De Mahonia ‘Bealei’ wordt te groot en is drastisch gesnoeid. Het overzicht is hierdoor verbeterd en de tuin meer in evenwicht. Na een mooie zomerdag op het terras is het hier genieten, hier wordt getuinierd met passie. Of broer Piet hier een hand in heeft weten we niet, maar een genot voor het oog is het wel. Volgend jaar in de supercup volgt weer een nieuwe uitdaging. Wij zij benieuwd.

We feliciteren Jeanette met de 1e prijs in categorie A met 194,7 punten.