Enkhuizen

Op woensdag 25 september komt  Leo Brand naar de Nieuwe Doelen in Enkhuizen en vertelt over

Natuurlijk Tuinieren met Planten en Dieren

Het tuinieren verheugt zich op een steeds groeiende belangstelling. De tuin is niet meer los te zien van de ruimten waarin wij leven. Het plezier in tuinieren sluit naadloos aan bij de wens om meer aandacht te besteden aan natuur en milieu binnen onze omgeving. En… er is gelukkig ook steeds méér aandacht voor het natuurlijk tuinieren. Wat houdt dat nu precies in en wat is nu het verschil met het regulier tuinieren. Eigenlijk zijn de verschillen niet zo heel groot. Ruim negentig procent van de huidige tuiniers zijn in hun hoofd al lang bezig met natuurlijk tuinieren en vertalen dat steeds meer naar hun eigen tuin. Toch zou er met wat meer inzet, misschien met wat meer kennis, nog meer dingen kunnen verbeteren zodat we nog meer kunnen genieten van de natuur in onze tuin.

Met wat kleine ingrepen

Met slechts een paar heel kleine ingrepen, wat meer bloeiende planten en struiken met bessen, zouden we bijvoorbeeld nog meer vlinders en vogels naar onze tuin kunnen lokken. Dat geeft dan tevens een verandering in minder schadelijke insecten en ander ‘ongedierte’, om het maar eens oneerbiedig te zeggen, in onze tuin. Wat ik hiermee bedoel is het volgende: Meer vogels in onze tuin zorgen ervoor dat er minder insecten zullen kunnen overleven want heel veel vogels leven juist van die insecten. Na het snoeien wat snoeihout achter houden en er een takkenril van maken geeft een beschermende schuilplaats voor egels, kikkers, padden en vlinders en een broedplaats voor vogels. Juist deze dieren zorgen ervoor dat een teveel aan insecten en slakken worden opgeruimd. Bodem bedekkende planten zorgen ervoor dat onkruiden, of liever gezegd ‘ongewenste wilde planten’, geen kans meer krijgen en dat scheelt voor u heel veel schoffelwerk. Immers, die kale stukken grond moeten wel worden onderhouden, dus veel schoffelwerk. Als we die kale stukken inplanten met de juiste bodembedekkers besparen we ons zelf niet alleen veel werk, het is ook beter voor de grond zelf. Het staat ook veel mooier en juist het bodemleven in de grond, dus ook de grond op zich, zal snel verbeteren.

‘Natuurlijk Tuinieren met Planten en Dieren’ geeft een inzicht in heel veel leuke dingen die men in eigen tuin kan realiseren zonder al te veel moeite. 

Meer bezoekers

Er zullen hierdoor veel meer bezoekers naar uw tuin komen en dan denk ik daarbij niet alleen aan de mensen die uw tuin komen bewonderen maar vooral aan de dieren die van zo’n tuin gebruik willen maken. Zo zullen er bij het plaatsen van de juiste bloemen, planten en struiken veel meer vlinders, vogels en nuttige insecten uw tuin bezoeken. Met de aanleg van een (kleine) waterpartij krijgt u bezoek van kikkers, padden en salamanders en zal de egel al snel uw tuin weten te vinden. Door verstandig om te gaan met uw beplanting en te kiezen voor de juiste (inheemse) soorten kunt u zorgen voor een heel jaar lang groei en bloei in uw tuin. Vanaf januari tot eind december kunt u bloeiende planten en struiken in uw tuin aanschouwen en dat heeft vele voordelen. Tijdens de cursus krijgt u aanwijzingen om meer samenhang te brengen tussen bodem, planten en dieren zodat uw tuin een betere gelaagdheid en bodem krijgt. Een groot bijkomend voordeel is dat u zelf veel minder werk zult hebben en dus meer tijd krijgt om van uw tuin te genieten omdat natuurlijk tuinieren minder werk met zich meebrengt dan het ‘oude reguliere’ tuinieren. Minder schoffelen en meer genieten, dat moet toch aantrekkelijk zijn voor iedere tuinier.

De lezing wordt gehouden op woensdag 25 September 2024 in de Nieuwe Doelen, Spoorstraat 2
te Enkhuizen. Aanvang lezing 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.
Bij binnenkomst krijgt u een gratis kopje thee of koffie. Niet-leden betalen 5 euro.