Enkhuizen

De tuin van Kees Wijnker,  Venhuizen


Kees is al vele jaren en vast adres voor de tuin­keurders. Wij komen er graag, een toptuin die al vele keren in de prijzen is gevallen. De aandacht voor alles wat groeit en bloeit is Kees niet vreemd, en ook dit jaar ligt de tuin er weer mooi bij.

Kleurencombinaties in de heesterbeplanting trek­ken de aandacht en de vasteplantensoorten passen er goed bij. Eyecatcher in de voortuin is de grote pol Zantedeschia aethiopica, de aronskelk. Deze aroid vraagt wel wat winterbedekking bij vorst. Aan de achterzijde is de roodbladige pruiken­boom Cotinus coggygria prominent aanwezig. De kleurencombinatie is goed gekozen en geeft iets extra’s, zoals op de foto is te zien. Kees is niet thuis; ik loop een extra rondje en merk dat het gazon er toch weer goed bij ligt. Praktisch zonder ongewenste kruiden, ik moet tenminste goed zoeken. En kan me nog net bedwingen om niet even in het prieel te gaan zitten. Ik voel me thuis in deze tuin. De potten op het terras zijn gevuld met een variatie van kuip­planten en eenjarigen. Agapanthus en Oleander vallen meteen op. Onderweg naar mijn fiets loop ik nog even langs de (op de foto hier­naast) staande bakken met Diascia, Begonia en San­vitalia. Voor Kees dit jaar de vierde plaats in de supercup.

We feliciteren Kees met de 4e prijs in de supercup met 187,2 punten.

 

De tuin van Ans Hoff, Bovenkarspel

De voortuin bij Ans met zijn historische konings­bollenplanter als ornament is anders ingericht dan achter het huis. De grootste belevingswaarde is in de achtertuin. Een leef-, kijk-, verbaas- en enter­tain­menttuin. Dit is waarschijnlijk wel de opzet. De tuin voldoet aan alles. Direct achter het huis een prachtig terras met de bloeirijke trompet­klimmer Campsis, en natuurlijk de goedgevulde staande en hangende bloembakken. Het gezang van de valk­parkieten in de volière zorgen voor vogel­gezellig­heid. In vormgeving is de tuin verrassend aangelegd. Rijk aan beplanting en rijk aan gezellige zithoekjes, met natuurlijk de bekende potten met bijvoorbeeld vele soor­ten rijkbloeiende Fuchsia’s, Agapanthus, Eucomis de ananasplant enzovoort.

De tuin is ook rijk aan ornamenten. Lief kijkende hondjes, de fonteinbak maar ook breed gevleu­gelde vogels, en niet te vergeten op het terras de man met de hoorn die ’s avonds het terras verlicht, zijn direct in het oog springende voorwerpen. Hier en daar op goed gekozen plekjes staan andere kunstvoorwerpen. Minder opvallend, maar ze maken de plek wel speciaal.

Ans verzorgt haar tuin met liefde. ’s Morgens vroeg is ze er al voor de verzorging van de planten en een onkruidje die weggehaald wordt. De kleurrijke tuin oogt daarom altijd schoon en fris. Alles lijkt het wel te doen. Dit is een tuin om van te genieten. Dit zal ook zeker worden gedaan met haar grote familie. Achter de tuin is een feestelijk ver­sierde overkapping waar de was droogt, maar waar ook de grote familiebijeenkomsten zijn. Met die familieleden om Ans heen die allemaal muzikaal zijn, die goed kunnen zingen en een instrument kunnen bespelen, zal het er luidruchtig gezellig aan toe gaan. Zeker de uitnodi­gende mooie tuin zal in de feestvreugde aan bij­dragen. Wij honoreren deze tuin met een derde plaats in de supercup.

We feliciteren Ans met de 3e prijs in de supercup met 195,7 punten.

 

De tuin van Dirk Hauwert,  Bovenkarspel

 Als je bij Dirk gaat keuren, weet je dat je niet alleen welkom bent in zijn tuin rond het huis, maar ook meegezogen wordt naar zijn speciale hobby: de sierwatervogels in het afgeschermde gebied naast het pad. Dirk is een natuurmens ten top. Houdt van planten, dieren en mensen.

In de tuin rond zijn huis staan allemaal bijzondere planten. Inheemse, maar ook vaak exoten, die Dirk vanwege hun schoonheid bij zijn tuinplanten­verzameling heeft toegevoegd. De tuingrond heeft hij wat betreft grondsamenstelling, de pH en vochtvoorziening aangepast aan de be­hoefte en voorkeur van de plant. Een tuin dus met een bonte verzameling bijzondere planten die goed wordt onderhouden.

Dirk kent ze allemaal bij naam, en vanuit zijn grote parate plantenkennis gooit hij er desgewenst zo de juiste Latijnse naam uit.In het oog springend in de achtertuin is de boom Albizia julibrissin. De Perzische slaapboom die uit China komt. Ook een opvallende rijk bloeiende is de vaste-plant Zanthedeschia aethiopica met zijn grote sneeuwwitte aronskelken. Bij Dirk blijf je je verbazen. Bij iedere plant een verhaal.
Na de rondgang mag je een bezoek aan zijn sierwatervogelhobby (siereenden) niet voorbij laten gaan. Een groot zo natuurlijk mogelijk ingericht gebied met verschillende vijvers met oevers. Alles is ingedeeld en afgedicht met een stevig netwerk. In ieder deel zie de verschillende eendensoorten die elkaar verdragen lekker dobbe­ren in het water. Door de goede verzorging gedijen ze goed. Mandarijneenden, roodschoudertaling, mannetjes en vrouwtjes zijn er zo een paar. Dirk vertelt er enthousiast over. Ook zijn verwarmde kweekbakken waar het broedsel uit het ei komt, zit in de rondleiding. Bijzonder is zijn geavanceerde technologie waarmee hij vroegtijdig kan meten of een ei bevrucht is of niet. Dirk heeft contacten in  heel Europa om bijzondere eendensoorten naar Bovenkarspel te halen. Jammer is dat de kijkdichte omheining om het terrein belet dat je vanaf de straat van deze uitzonderlijke dierenpracht kunt genieten. We hopen dat Dirk kan genieten van een tweede plaats in de supercup.

We feliciteren Dirk met de 2e prijs in de supercup met 199,2 punten.

 

De tuin van Piet Huver, Bovenkarspel

‘Wie het kleine niet eert’. Dat geldt zeker voor Piet Huver. Deze bevlogen tuinliefhebber tuiniert namelijk op de vierkante decimeter. Vanaf het vroege voorjaar, waarbij het grote assortiment in de bollentuin de volle aandacht vraagt en een prachtige aanblik geeft, tot de bor­derbeplanting in de late herfst, op ieder moment is er wel wat te genieten bij Piet. Ieder plekje wordt benut en krijgt zijn speciale aandacht.

Stekken of zaaien? Piet draait zijn hand er niet voor om en er is altijd wel wat bijzonders te zien. Gezellige hoekjes met fraaie oplossingen, bloeien­de cactussen en composities van droogbloemen, voor ieder wat wils. De hier getoonde foto’s laten niets te raden over.

Het terras is omzoomd met potterie in bijpassende kleuren en gevuld met bloeiende een­jarigen, bodembedekkers, cactussen, vetplanten en zomerbolgewassen. Hier wordt met plezier getuinierd, en met het mooie uitzicht over het water is het plaatje compleet.

We feliciteren Piet met de 1e prijs en het winnen van de supercup met 209,0 punten.