Enkhuizen

Dagtocht naar de Hubertushof en Appeltern

 Op zaterdag 8 juni gaan we naar onder andere Appeltern, georga­ni­seerd door de afdeling Hoorn. We starten de dag uiteraard met koffie/thee met wat lekkers in de Hubertus­hof in Leusden, een prachtige tuin met een natuurlijk karakter, passend bij de omgeving. Alsof de tuin niet gemaakt is, maar spontaan zo is gegroeid. De monumentale elementen zoals de grote solitaire eikenboom en de oude langgerekte rodo­den­dronwal zijn met zorg bewaard ge­bleven. In het ontwerp van de zichtlijnen vormde het huis steeds het vertrekpunt. Een krachtige structuur van taxus­hagen en beukenhagen in combinatie met de bloemrijke borders maakt het verrassend en speels. De oude beek meandert door de tuin en verbindt de tuinkamers met elkaar. De weelderig­heid van de tuin wordt afgewisseld met een wijds uitzicht op het naastgelegen natuur­gebied. De tuinen van Piet Oudolf, Ton ter Linden en Sissing­hurst zijn een belangrijke inspiratie in het ontwerp geweest.

Hierna rijden we een klein uurtje door naar Appeltern, waar we rond 13.00 zullen aankomen. U heeft dan de gelegenheid uw zelf mee­genomen lunch te nuttigen. Graag uw Groei & Bloei-pas meenemen, we hebben daarmee korting op de entreeprijs in Appeltern.

In Appeltern bezoeken we het plantenfestijn, dat in samenwerking met Groei & Bloei is georganiseerd voor 8 en 9 juni. Nog nooit waren er in Appeltern Adventure Gardens (voorheen De Tuinen van Appel­tern) zoveel planten te zien en te koop! Het hele jaar door is er in Appeltern Adventure Gardens volop aandacht voor het ontwerp en de inrichting van tuinen. De meer dan tweehonderd verschillende voorbeeldtuinen spelen daarbij een grote rol. Maar de plantenwereld van Appeltern Adventure Gardens is meer dan dat. Daarom staan tijdens het Plantenfestival de planten van diverse gespecialiseerde en bevriende kwekers twee dagen lang extra in de schijnwerpers!

De plantenpromenade

 Elke van de tweehonderd tuinen in Appeltern heeft een ander beplantingsplan. Daarnaast is er de tienduizend vierkante meter grote Nationale Vaste Plantentuin. In elk hoekje van het park zijn dus al ontelbare plantcombinaties en plantconcepten te zien. Maar tijdens het plantenfestijn komen er nog heel veel soorten bij. De centrale Lindenlaan wordt omgetoverd tot een feestelijke planten­promenade. Tientallen kwekers zijn te gast om hun mooiste plantencollecties te laten zien en te koop aan te bieden.

Noviteitenborder

     Al ruim vijftien jaar werken we in Appeltern samen met tal van kwekers vanuit het hele land. Inspiratie en advies stonden daarbij altijd voorop. Meerdere plantconcepten zijn getest en doorontwik­keld. Ook bij dit tweede plantenfestijn willen we zoveel mogelijk soorten planten laten zien en laten ervaren. Onze kwekers vertellen hun verhaal en laten iedereen delen in hun expertise. Er is een tijdelijke noviteiten border, waar alle nieuwe soorten gecombi­neerd gerangschikt zijn. De noviteiten zijn natuurlijk te koop bij stands van de kwekers.

Groei & Bloei

Vorig jaar werd het paviljoen van Groei & Bloei, dat op De Floriade stond, herbouwd in Appeltern. Er werd ook een echte Groei & Bloei-tuin bij aangelegd. De ‘eigen’ plek op Appeltern Adventure Gardens wordt nu gebruikt om activiteiten te organiseren.

Na al die prachtige inspiratie en aankopen stappen we om 16.30 weer in de bus en gaan huiswaarts. In Garderen gaan we de dag eerst nog gezellig een restaurant aandoen voor een heerlijk warm en koud buffet; een drankje zit bij de prijs inbegrepen. We verwachten rond 20.45 terug te zijn in Hoogkarspel. Leden betalen voor deze dag € 78,50, niet-leden betalen € 93,50.

U kunt zich aanmelden bij Lia Schoenmaker, bij voorkeur via mail: ltm.schoenmaker(at)ziggo.nl of telefonisch 0228-513458.

Vertrek uit Hoogkarspel om 8.35 uur
vanaf sporthal De Sluis.